2. Platformválasztás

A platformválasztás
Az osztálytermen kívüli tanulás megszervezésében a legelső lépés, hogy a rendelkezésre álló ingyenes és hatékony, tanulást támogató online rendszerek közül az adott iskola minél előbb kiválassza a számára legmegfelelőbbet, amelyet aztán az intézmény összes tanára és diákja használni fog. A megoldáskeresés első, pánikszerű napjaiban talán nem nyilvánvaló, de az élet bebizonyította, hogy a gyerek (és a szülő) számára átláthatatlan káoszt eredményez, ha annyi különféle felületet és levelezést kell kezelnie, ahány tanár tanítja. Ezt a döntést megkönnyítendő, írásunk alábbi részeiben összefoglaljuk a jelenleg elérhető virtuális tantermi megoldásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd a tananyag- és segédanyagkészítő alkalmazásokra, a feladatkészítést és -kiosztást támogató, illetve a közös munkához használható online szinkron megoldásokra vonatkozó ismertetőnket és ajánlásunkat. A szolgáltatások könnyű áttekinthetősége érdekében táblázatos formában megismerhetőek az egyes alkalmazások alapvető tulajdonságai, majd ezt követően szövegesen, kicsit részletesebb információt kívánunk nyújtani egy-egy szolgáltatással kapcsolatban.

Virtuális tantermi megoldások,
tanulást támogató rendszerek

#

Alkalmazás/eszköz

Ismertető

Kapcsolódó oldalak

UMD

1.

Google Tanterem

A Google Drive-hoz jól kapcsolódó, iskoláknak szánt ingyenes szolgáltatás, amelyben a tanulás kurzusokban zajlik. A kurzusokban tartalmat és feladatokat is meg lehet osztani, könnyű a kapcsolattartás a tanulókkal. A használat során az előrehaladást is nyomon lehet követni és a Google Naptárral is integrálódik a rendszer.

Google Tanterem

A Google Tanterem létrehozása és alkalmazása

Google Tanterem bemutatása (Horváth Csaba)

Útmutatók, hasznos tanácsok, tippek, trükkök a Google ingyenes alkalmazásaihoz

2020. április 14.

2.

MS Office 365

A Microsoft egy komplex csomagot kínál az iskolák számára, amely előkészítést és felhasználói adminisztrációt igényel, azonban széleskörű szolgáltatást nyújt. A pedagógusok a Teams keretein belül kommunikálhatnak a tanulókkal és itt oszthatják meg a tartalmakat, online előadásokat tarthatnak, feladatokat oszthatnak ki, vagy éppen szervezhetik a munkát. Számos beépített alkalmazás érhető el, amelyek közül a legfontosabb a Onenote Osztályjegyzetfüzet. Az Office 365 szolgáltatásra az iskoláknak regisztrálniuk kell, és néhány nap alatt minden szervezési teendő elvégezhető. Utána már a tanárokon a sor, megkezdhetik a virtuális tanulói csoportok létrehozását, az online munkát

Office 365 Regisztráció

Digitális osztály a Lévayban

Microsoft Oktatási Központ

Az Office 365 távoktatási lehetőségei

Iskolai Office365 bevezetési információk rendszergazdáknak

2020. április 21.

3.

NEO LMS

Iskolai célra könnyen használható tanulástámogató rendszer magyar nyelven, iskolánként 400 tanulóig ingyenesen. A diákok tankörökbe sorolhatók, ahol foglalkozásokon belül lehet tananyagot, feladatokat feltölteni. A rendszer funkciói közé tartozik a tanulók nyomon követése, a jelenlét adminisztrációja és egyszerűbb játékosítási funkciók elérhetősége.

NEO LMS

A NEO LMS alkalmazási lehetőségei a digitális munkarendben

2020. április 14.

4.

Edmodo

Funkcionalitásaiban és kezelésében is egyszerű, magyar nyelven is használható tanulástámogató rendszer, amelyben osztályokban és csoportokban dolgoznak a tanárok és a tanulók. A rendszer lehetővé teszi a tartalommegosztást, tananyagok rendszerezését, egyszerűbb tesztek használatát, a feladatkiosztást. A felhasználók egy üzenőfalon és üzenetekben kommunikálhatnak egymással.

Edmodo

Az Edmodo használata a távoktatásban

Útmutató

2020. április 14.

5.

Hashtag.school

A tanítás és a tanulás igényeit figyelembe véve fejlesztették ki ezt a korszerű e-learning keretrendszert, amelynek kifejezetten erős a tevékenységeket és a játékosítást támogató része. A rendszer jól támogatja a tananyagok szerkesztését, sokszínű tesztmotorral rendelkezik, valamint támogatja a kollaboratív munkát és a beadandó feladatok kezelését, javítását is.

Hashtag.school

Útmutató

A hashtag.school távoktatási lehetőségei

2020. március 31.

6.

Up2University

Az Up2U projekt keretén belül valósul meg a Következő Generációs Digitális Oktató Környezet (Next Generation Digital Learning Environment – NGDLE), ami integrálja a formális és az informális tanuló-tereket azon középiskolások és tanáraik számára, akik szeretnék egyetemi szinten fejleszteni a tanuló és oktató technikájukat.

Következő Generációs Digitális Oktató Környezet

UP2U Bemutatkozó oldal

2020. március 31.

Vissza: Ajánlások digitális pedagógiai folyamatok tervezéséhez