Code Week, amikor a kódolásé a főszerep

2018. október 6. és 21. között kerül megszervezésre a hatodik Code Week, amikor ismét a kódolásé a főszerep. Ez az a két hét, amikor sokan dolgoznak azért, hogy minél többen kipróbálhassák a programozás alapjait, bepillantást nyerhessek a programozók mindennapjaiba, munkájukba és abba, hogyan hat a digitalizáció és az informatika a mindennapi életünkre!

Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája nagy hangsúlyt fektet a digitális kompetencia fejlesztésére minden korosztályban. A kódolás hozzátartozik a XXI. századi ember digitális kompetenciájához, ezért a Digitális Témahét koordinátora, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) fontosnak tartja a Code Week hazai szervezésének támogatását.

Az Európából érkező Code Week minden korosztály számára nyitott, de az elmúlt évek tapasztalata az, hogy – érthető módon – az iskolások a legaktívabbak. A projekt egyik célja kimondottan az, hogy két héten át a lehető legtöbb diák ismerkedjen meg a programozás alapjaival vagy éppen tanuljon programozni magasabb szinteken. Az elmúlt években a Code Week több kiemelkedő eredményt hozott, minden évben több száz olyan projekt valósult meg, amelyek közelebb hozták a gyerekekhez (a tanárokhoz, és a szülőkhöz is) a kódolást.

A DPMK mint a Code Week elkötelezett magyarországi támogatója komoly szerepet vállal a szervezésben, segítséget nyújt az intézményeknek és a pedagógusoknak, illetve szakmai előadásokkal is támogatja a felkészülést. 2018-ban is lesznek webináriumok, amelyek segítenek a szakmai közösség számára az események megtervezésében és abban, hogy a pedagógusok új szakmai információkkal gazdagodjanak. A tervezett programokról folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket a dpmk.hu Hírek rovatában.

A korábbi évek előadásai elérhetők a Digitális Témahét Youtube-csatornáján.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a pedagógusok és a Code Week iránt érdeklődők – a kódolással foglalkozó szakmai csoportok mellett – elsősorban a Digitális Témahét Tanári Fórumban tájékozódhatnak és itt oszthatják meg tapasztalataikat is.

Hogyan szervezzünk Code Week eseményt?

A Code Week eredményességét az mutatja, hogy hány érdeklődő kapott ízelítőt a kódolásból, ismerkedett meg a programozással és az ehhez kapcsolódó szakmákkal. Ehhez Code Week eseményeket kell szervezni.

  • Ki szervezhet eseményt? Eseményt bárki szervezhet. Az eddigi években elsősorban iskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok, könyvtárak jártak élen a Code Week-hez kapcsolódó események szervezésében.
  • Mit tekinthetünk Code Week eseménynek? Minden olyan foglalkozás, amelynek elsődleges célja a kódolás megismertetése vagy alkalmazása, megfelelő esemény lehet. Gyakori, hogy cégek képviselői előadást vagy bemutatót tartanak iskolákban, esetleg látogatási lehetőséget hirdetnek meg. Az iskolák sokszor szerveznek olyan eseményeket, amelyek sok diákot mozgatnak meg, esetleg szülőket is bevonnak érdekes alkalmak, bemutatók vagy közös alkotás során. Az órarendben amúgy is szereplő tanóra nem tekinthető Code Week eseménynek. Code Week esemény lehet egy verseny, vetélkedő vagy a tágabb közösségnek szóló népszerűsítő vagy foglalkoztató program is.
  • Egy szervező több eseményt is szervezhet? Természetesen.
  • Kinek szervezhetünk eseményt? A célcsoport a Code Week szellemisége értelmében nagyon tág, így az óvodásoktól akár az idősekig terjedhet.
  • Hogyan jelenthetjük be az eseményt? Az eseményt a Code Week nemzetközi honlapján kell bejelenteni egy rövid, angol nyelvű űrlap kitöltésével. A belépéshez Github, Twitter, Facebook vagy Google azonosító szükséges. Az eseményt azért fontos bejelenteni, mert így is toborozhatunk résztvevőket, valamint a térkép alapján a nemzetközi közösség látja, hogy egy ország mennyire aktív (és ez megjelenik az országrangsorban is).
  • Hogyan kerül fel az esemény a Code Week térképére? Az esemény bejelentésekor a Code Week magyarországi nagykövetei értesítést kapnak, és az ő jóváhagyásukat követően kerül fel a térképre az esemény. Az esemény így már megtalálható a térképen és az események listájában is.

A Code Week 5. születésnapja alkalmából szervezett flashmobról készült felvétel itt tekinthető meg.

A Code Week magyarországi koordinátorait a codeweek@dpmk.hu címen kereshetik kérdéseikkel, javaslataikkal.