Code Week, amikor a kódolásé a főszerep

Pályázati felhívás a Code Week 2019 résztvevőinek

Hogyan szervezzünk Code Week eseményt?
Eszközök Code Week eseményt szervezőknek

2019. október 5. és 20. között kerül megszervezésre a hetedik Code Week, amikor ismét a kódolásé a főszerep. Ez az a két hét, amikor sokan dolgoznak azért, hogy minél többen kipróbálhassák a programozás alapjait, bepillantást nyerhessek a programozók mindennapjaiba, munkájukba és abba, hogyan hat a digitalizáció és az informatika a mindennapi életünkre!

Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája nagy hangsúlyt fektet a digitális kompetencia fejlesztésére minden korosztályban. A kódolás hozzátartozik a XXI. századi ember digitális kompetenciájához, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Digitális Témahetet koordináló Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) fontosnak tartja a Code Week hazai szervezésének támogatását.

Az Európából érkező Code Week minden korosztály számára nyitott, de az elmúlt évek tapasztalata az, hogy – érthető módon – az iskolások a legaktívabbak. A projekt egyik célja kimondottan az, hogy két héten át a lehető legtöbb diák ismerkedjen meg a programozás alapjaival vagy éppen tanuljon programozni magasabb szinteken. Az elmúlt években a Code Week több kiemelkedő eredményt hozott, minden évben több száz olyan projekt valósult meg, amelyek közelebb hozták a gyerekekhez (a tanárokhoz, és a szülőkhöz is) a kódolást.

A DPMK mint a Code Week elkötelezett magyarországi támogatója komoly szerepet vállal a szervezésben, segítséget nyújt az intézményeknek és a pedagógusoknak, illetve szakmai előadásokkal is támogatja a felkészülést. 2019-ben is lesznek webináriumok, amelyek segítenek a szakmai közösség számára az események megtervezésében és abban, hogy a pedagógusok új szakmai információkkal gazdagodjanak. A tervezett programokról folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket a dpmk.hu Hírek rovatában.

A korábbi évek előadásai elérhetők a Digitális Témahét Youtube-csatornáján.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a pedagógusok és a Code Week iránt érdeklődők – a kódolással foglalkozó szakmai csoportok mellett – elsősorban a Digitális Témahét Tanári Fórumban tájékozódhatnak és itt oszthatják meg tapasztalataikat is.

Hogyan szervezzünk Code Week eseményt?

A Code Week eredményességét az mutatja, hogy hány érdeklődő kapott ízelítőt a kódolásból, ismerkedett meg a programozással és az ehhez kapcsolódó szakmákkal. Ehhez Code Week eseményeket kell szervezni.

  • Ki szervezhet eseményt? Eseményt bárki szervezhet. Az eddigi években elsősorban iskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok, könyvtárak jártak élen a Code Week-hez kapcsolódó események szervezésében.
  • Mit tekinthetünk Code Week eseménynek? Minden olyan foglalkozás, amelynek elsődleges célja a kódolás megismertetése vagy alkalmazása, megfelelő esemény lehet. Gyakori, hogy cégek képviselői előadást vagy bemutatót tartanak iskolákban, esetleg látogatási lehetőséget hirdetnek meg. Az iskolák sokszor szerveznek olyan eseményeket, amelyek sok diákot mozgatnak meg, esetleg szülőket is bevonnak érdekes alkalmak, bemutatók vagy közös alkotás során. Az órarendben amúgy is szereplő tanóra nem tekinthető Code Week eseménynek. Code Week esemény lehet egy verseny, vetélkedő vagy a tágabb közösségnek szóló népszerűsítő vagy foglalkoztató program is.
  • Egy szervező több eseményt is szervezhet? Természetesen.
  • Kinek szervezhetünk eseményt? A célcsoport a Code Week szellemisége értelmében nagyon tág, így az óvodásoktól akár az idősekig terjedhet.
  • Hogyan jelenthetjük be az eseményt? Az eseményt a Code Week nemzetközi honlapján kell bejelenteni (regisztrációt/bejelentkezést követően) egy rövid, angol nyelvű űrlap kitöltésével. A belépéshez Github, Twitter, Facebook vagy Google azonosító szükséges. Az eseményt azért fontos bejelenteni, mert így is toborozhatunk résztvevőket, valamint a térkép alapján a nemzetközi közösség látja, hogy egy ország mennyire aktív (és ez megjelenik az országrangsorban is).
  • Hogyan kerül fel az esemény a Code Week térképére? Az esemény bejelentésekor a Code Week magyarországi nagykövetei értesítést kapnak, és az ő jóváhagyásukat követően kerül fel a térképre az esemény. Az esemény így már megtalálható a térképen és az események listájában is.

A Code Week 5. születésnapja alkalmából szervezett flashmobról készült felvétel itt tekinthető meg.

A Code Week magyarországi koordinátorait a codeweek@dpmk.hu címen kereshetik kérdéseikkel, javaslataikkal.

 

Eszközök Code Week eseményt szervezőknek

A Code Week, azaz a Programozás Hete célja, hogy egy héten át a lehető legtöbb diák ismerkedjen meg a programozás alapjaival vagy tanuljon programozni magasabb szinteken. Bárki, így iskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok, élményközpontok szervezhetnek a kódoláshoz kapcsolódó eseményeket. Az alábbiakban az ilyen események szervezőinek kínál néhány hasznos grafikai elemet a Code Week.

Az Code Week megismertetését segíti az a négyoldalas brosúra, amely magyar nyelven is elérhető és terjeszthető elektronikusan vagy akár nyomtatva is.

Aki Code Week eseményt szervez, elsőként mindenképpen regisztrálja be az eseményt a kezdeményezés nemzetközi honlapján, ahol magyar nyelven lehet megadni az információkat és feltölthető a szervező logója is.

Az eseményszervezőknek érdekes lehet a Code Week hivatalos logója, a háttérgrafika és a kitűző is, amelyeket elektronikusan vagy nyomtatásban használhatnak. Mindezek egy egységes eszközkészletben megtalálhatók itt.

A Code Week események előadói használhatják a hivatalos PowerPoint-sablont is, amely szintén letölthető.

Az eseményszervezőknek további leírások is segíthetnek, így egy általános ismertető és egy letölthető tételesebb útmutató angolul.

További ötletek, tartalmak is elérhetők a Code Week honlapján.

Aki a közösségi médiában is beszámol az általa szervezett Code Week eseményről, kérjük, használja a  #CodeWeek hashtageket.

A Facebookon elérhető a nagykövetek által szerkesztett hivatalos magyar oldal az EU Code Week Magyarország (https://www.facebook.com/eucodeweekmagyarorszag/).

A Twitteren elérhető a magyarországi Code Week nagykövetek csatornája is, a Code Week Hungary (@CodeHungary).

Kérdése van? Keressen bennünket a codeweek@dpmk.hu címen!