IV. Innovatív Pedagógus Konferencia

2017. november 25-én a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szervezésében, a Microsoft Magyarország Kft. és a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ támogatásával került megrendezésre a IV. Innovatív Pedagógus Konferencia. A rendezvény célja az volt, hogy ötleteket, jó gyakorlatokat mutasson be az információs és kommunikációs technológiákkal támogatott oktatás témaköréből.

Pölöskei Gáborné, Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkár nyitó előadását követően Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ divízióvezetője beszélt a pedagógia digitális átalakulása következtében megváltozó tanári szerepről. Elmondta, hogy az innovatív oktatási módszereket alkalmazó iskolákban a diákoknak a munka világát idéző feladatokat kell megoldaniuk: beszélgetniük, kutatniuk kell ahhoz, hogy az elvárásokat együtt teljesíthessék. A pedagógus ebben az új helyzetben már nem kizárólag a tudás átadója, hanem célokat határoz meg és támogató szerepkörbe lép át, segíti a diákokat abban, hogy egymással együttműködve megoldást találjanak a problémákra. Utalt arra is, hogy két–három éven belül elkészül az új nemzeti alaptanterv, amelynek összeállításakor már számolnak a digitális pedagógiai környezet bevezetésével.

A program plenáris részét Nádori Gergely, a Microsoft Magyarország Kft. szakértőjének előadása zárta. A délutáni műhelymunkák során olyan programok, módszerek és oktatási modellek tanórai alkalmazásával ismerkedhettek meg az érdeklődők, mint a Microsoft Teams, a One Note, a BYOD (Bring Your Own Device) vagy a Hacking STEM.

Az eseményről részletes beszámolót olvashat itt.