Europeana – a digitalizált kulturális örökség

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a 2018. évi Digitális Témahét egyik kiemelt eleme volt a közgyűjtemények digitális tartalmainak megjelenítése a nevelésben, oktatásban. Az alábbi hír az európai kulturális örökség számos elemét szabadon elérhetővé tevő, digitális platformra szeretné felhívni minden olyan pedagógus figyelmét, aki a témában bármilyen iskolai projektmunkát akar megvalósítani vagy egyszerűen csak közgyűjteményi, kulturális elemekkel kívánja színesíteni óravázlatait.

Az Európai Digitális Könyvtár (vagy másként Europeana) az Európai Unió multimédiás elektronikus könyvtára. A 2008 novemberében indult kezdeményezés célja, hogy közös felületet nyújtson az Európai Unió országaiban digitalizált dokumentumok – összesen több mint 50 millió mű: könyv, zenemű, kotta, kézirat, térkép, valamint ipar- és képzőművészeti műalkotás – eléréséhez, és ezzel ingyenesen hozzáférhetővé tegye a felhasználók számára az európai kulturális örökséget. A Europeana több mint 3 700 európai könyvtárból, múzeumból, levéltárból és galériából származó tartalmat tesz közzé több mint 20 különböző nyelven. Magyarország részéről több intézmény tagja a kezdeményezésnek (köztük az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Rádió Archívuma, illetve a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot működtető Forum Hungaricum Nonprofit Kft.).

2018-ban – amely nem mellékesen a Kulturális Örökség Európai Éve – az Europeana aktív szerepet vállal abban, hogy az európai iskolák tudásmegosztó pedagógushálózata, az eTwinning tagjai számára támogatást nyújtson a kulturális örökséggel foglalkozó projektek sikeres végrehajtásában. Az év során a szervezet különböző webináriumokat és oktatási eseményeket rendez az eTwinning felületén, melyek keretében bemutatja a Europeana gyűjteményeit, illetve azt, hogy a résztvevők hogyan használhatják fel ezeket a forrásokat mindennapi tanítási gyakorlatukban. A gyűjtemény oktatási célú felhasználásában egy online útmutató is segíti a tanárokat, amely egyelőre három nyelven (angolul, franciául és spanyolul) érhető el. Emellett az Europeana szakemberei előadásokat tartanak az eTwinning Szakmai Továbbképzési Műhelyein és az októberben megrendezésre kerülő éves eTwinning Konferencián is.

Az Europeana által elérhetővé tett tartalmak (válogatott források, tematikus gyűjtemények, galériák, virtuális kiállítások, oktatási segédanyagok) ingyenesen és egyszerűen integrálhatók különböző oktatási célú alkalmazásokba, játékokba, felületekbe, ezzel is támogatva a módszertani innovációkat és a digitális oktatási környezet megteremtését.

A hazai pedagógusok számára a kulturális projektek, témahetek különösen értékes forrása lehet a Forum Hungaricum által működtetett Magyar Nemzeti Digitális Archívum, mely az Europeanához hasonló szolgáltatást kínál, bővebb magyar nyelvű tartalommal. A gyűjtemény egy közös felületen publikálja a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait: több mint 500.000 digitalizált kultúrkincset és 8 millió metaadatot.

Az adatbázist üzemeltető Forum Hungaricum Nonprofit Kft. a nemzeti kulturális értékek digitális formátumait és a hozzájuk tartozó metaadatokat az Europeana felé is exportálja, és ezzel az Európai Digitális Könyvtár nyilvános gyűjteményét is gyarapítja.