Nemzetközi tapasztalatcsere program Angliában

Sikerrel zárult az első nemzetközi tapasztalatcsere program. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szervezésében nyolc iskola 24 pedagógusa vett részt a tanulmányúton, melynek célállomása az angliai Birmingham volt.

Az ország különböző pontjairól (ld. a térképen jelölt települések) pályázati úton kiválasztott intézmények infrastrukturális ellátottsága és felkészültsége ugyan nagyon eltérő, de mindegyik iskola a digitális pedagógiai bevezetésének elkötelezett híve. Ezen iskolák pedagógusai lesznek azok, akik az Angliából hozott tapasztalatokat, jó gyakorlatokat mikroprojekt formájában kipróbálják, majd népszerűsítik a térségi intézmények számára.

A nemzetközi tapasztalatcsere-program keretében a pedagógusok két brit iskolába látogathattak el, hogy ott tanulmányozzák az – alapvetően az általános iskolákban alkalmazható – digitális pedagógiai megoldásokat. Emellett több előadáson és workshopon is részt vettek, ahol további jó gyakorlatokkal ismerkedhettek meg.

Pheasey Park Farm Primary School and Children’s Center és a Heathfields Infant and Wilnecote Junior Schools iskolákba szervezett program során a magyarországi tanárok arra láthattak jól működő és adaptálható gyakorlati példákat, hogy hogyan lehet hatékony megoldásokat implementálni a tanítási gyakorlatba – elsősorban az alsó tagozatos korosztály számára. Az intézmények vezetőivel és pedagógusaival történő eszmecsere jó alkalom volt arra, hogy közösen értelmezzék a látottakat, és megbeszélhessék a személyes tapasztalatokat.