Rekordot döntött a 2018-as EU Code Week

A fiatalok Európa-szerte egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a kódolás, a robotika és az algoritmikus gondolkodás iránt, ahogyan ez a tavalyi EU Code Week adataiból is kitűnik. A programhétre a 2013-as első meghirdetéskor 10 000 résztvevő regisztrált – a 2018-as Code Week azonban 2,7 millió résztvevővel és csaknem 44 000 szervezett eseménnyel minden eddigi rekordot megdöntött.

2018-ban az Európai Bizottság által szervezett Code Week programra 2,74 millióan regisztráltak, új rekordot állítva fel ezzel a program 5 éves történetében. A nyugat-balkáni országokkal együtt az európai iskoláknak több mint 10%-a vett részt a kezdeményezésben, összesen 43 657 programot szervezve a programhét során. A résztvevők átlagéletkora 12 év volt, és eseményenként átlagosan 63 fő vett részt a programokban. A legaktívabb Olaszország volt (több mint 20.000 tevékenység szervezésével), őt követte Törökország és Lengyelország (7 700, valamint 5 000 eseménnyel). Magyarország 59 500 regisztrált résztvevővel és 815 esemény szervezésével az előkelő 5. helyen végzett a lakosság számához arányosított versenyben, egy helyezéssel előrébb kerülve a 2016-os és 2017-es évekhez képest.

Az elmúlt évek részvételi arányának alakulását az alábbi ábra szemlélteti:

Mariya Gabriel az EU digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa, a következőképpen üdvözölte az eredményeket:

„Büszkeséggel tölt el a tudat, hogy az Európai Bizottság komoly támogató partnere az EU Code Week eseménynek. Európa mint egységes egész, csak úgy lesz képes sikeresen helyt állni a globális digitális versenyben, ha a felnövekvő generációkra koncentrálva, támogatja a fiatalokat abban, hogy felkészülhessenek a jövő kihívásaira. Célunk, hogy 2020-ra az európai iskoláknak legalább a felét elérjük a Code Week programmal. Ezért minél több intézményt szeretnék arra biztatni, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, és szervezzen kódolással kapcsolatos eseményeket, tevékenységeket a 2019-es programhéten.

A 2013-ban 26 tagország kezdeményezésével elindult EU Code Week ma már a világ minden tájáról vonzza a résztvevőket. 2018-ban összesen 72 országban szerveztek a programhéttel kapcsolatos eseményeket, nemcsak Európában, hanem többek közt Peruban, Malaysiában vagy Egyiptomban is.

Az idei évben a Code Week programhét október 5. és 20. közt kerül megrendezésre. A szervezők máris regisztrálhatnak, és bejelölhetik eseményeiket a EU Code Week map oldalon.

A többnyelvű codeweek.eu website számtalan segédletet és forrást, eszközt, oktatóvideót és egyéb segédanyagokat kínál azok számára, akik szeretnének érdekes eseményeket szervezni, de még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal a kódolás terén. Ezen az oldalon egy kifejezetten tanároknak szánt aloldalt is találhatunk, amelynek Learning Bits menüpontja alatt rövid videók és azonnal felhasználható óratervek adnak ötleteket arra, hogyan lehet a kódolásra és az algoritmikus gondolkodásra rávezető gyakorlatokat beépíteni az órai munkába – akár digitális eszközök nélkül is. A módszerek átfogó célja, hogy a kódolás olyan – nem technológiára épülő – órák gyakorlatába is bekerüljön, mint pl. a történelem, a földrajz vagy a társadalomtudományok.

Napjaink hiperdigitalizált és egyre inkább hálózatokban működő világában a digitális készségeknek az alapkompetenciák részévé kell válniuk, különösen a fiatalok és a gyerekek számára. Tisztában kell lenniük azzal, hogy mi rejtőzik az okostelefonjuk érintőképernyője mögött, hogyan lehet (vissza)élni a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekkel, és hogy milyen elvek szerint működik a közösségi média. Az EU Code Week remek lehetőséget kínál a gyerekeknek arra, hogy bepillanthassanak az appkészítés, a robotkódolás vagy az adatelemzés világába.

A digitalizáció nemcsak a munka világát formálta át alapjaiban, hanem az arról való gondolkodásunkat is, hogy milyen készségeket tartunk szükségesnek a munkaerőpiacon való boldoguláshoz. Amellett, hogy egyre nagyobb az igény az informatikusok és egyéb IKT-szakemberek képzésére, a mai diákok jó része – figyelembe véve a technológia változás ütemét – vélhetőleg olyan szakmákban fog a dolgozni, amelyek ma még nem is léteznek. A kódolás, az algoritmikus gondolkodás elsajátításával azonban olyan alapkészségek birtokába juthatnak, amelyek segítségével képessé válnak majd a komplex problémamegoldásra, és a technológiával kapcsolatos bármilyen további tudás és képesség megszerzésére vagy továbbfejlesztésére.

További információk:

DPMK Code Week
EU Code Week – Bringing ideas to life
EU Code Week website
EU Code Week Events
Resources and tips for teachers
EU Code Week Blog
EU Code Week Facebook Page

(Az írás a www.ec.europa.eu oldalon megjelent cikk alapján készült.)