A DPMK is részt vett az MI Koalíció első szakmai napján

Az innovációs és technológiai miniszter által kezdeményezett Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció 2019. február 12-én rendezte meg első szakmai napját. A szervezet alapítóinak szándéka, hogy közösen jelöljék ki a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányait és kereteit, állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítva az MI-fejlesztők, az MI felhasználói oldalát képviselő piaci és állami szereplők, illetve az akadémiai szféra, a szakmai szervezetek és az állami intézmények között. Az eseményen a 150 tagszervezet 250 delegáltja vett részt. 

A szakmai napot Solymár Károly infokommunikációért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia lehet az a terület, amelyben Magyarország az 5G fejlesztések mellett európai színtéren az elsők közé kerülhet.

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke kiemelte: a szervezet számára rendkívül fontos, hogy a tagsággal együttesen jelöljék ki az MI-fejlesztések főbb irányait. A szakmai napon végzett tartalmi munka jelentőségét hangsúlyozta Szertics Gergely, az MI Koalíció szakmai vezetője is.

A nap sikeréhez hozzájárult Chaesub Lee, az ITU (International Telecommunication Union) szabványosítási hivatalának igazgatója is, aki előadásában a Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület mesterséges intelligenciával kapcsolatos tevékenységeiről számolt be.

Az esemény további részében a tagság projektjavaslatok kidolgozásával igyekezett segíteni a Koalíció munkáját, szem előtt tartva azt a célt, hogy az aktuális piaci trendeknek megfelelően születhessenek javaslatok a szervezet rövidtávú tevékenységére vonatkozóan. E folyamatban a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ munkatársai is részt vettek, akik Dr. Dietz Ferenc, az MI Koalíció “Oktatás és tudatosítás” munkacsoport vezetőjének meghívására vehettek részt az eseményen.

A közös munka eredményeként a témában az alábbi projektötletek kerültek kidolgozásra: „Hogyan használd a mesterséges intelligenciát? – Kisokos általános- és középiskolásoknak”; „Mesterséges Intelligencia Akadémia létrehozása”; „Fogyatékkal élők segítése – oktatási weboldalak akadálymentesítése a gyakorlatban”; „IOT megoldások az oktatásban – az intelligens tanterem”; „Pedagógusképzés megreformálása (MI rendszerek használatának oktatása pedagógusok számára)”. A szakmai nap munkacsoportonként egy-egy kiválasztott projekt bemutatásával zárult. A DPMK munkacsoportjában Farkas Andrea senior digitális fejlesztő oktatás/tudatosítás témában mutatott be projektjavaslatot.

A DPMK munkatársai – Jankó Tamás, Farkas Andrea, Salomvári György, Szilágyi Ádám és Virga Krisztina – nem minden szakmai előzmény nélkül érkeztek a Koalíció által rendezett eseményre. Az oktatás és mesterséges intelligencia kapcsolata állandó téma a szervezeten belül, és ennek az érdeklődésnek, valamint a téma aktualitásának köszönhetően indult el a DPMK-n belül a „Mesterséges Intelligencia alapú döntéstámogató rendszerek az oktatásban (MIDO)” névre keresztelt kezdeményezés is. A MIDO célja, hogy a hazai piaci szereplőknél felhalmozódott MI tudás és technológia, illetve tapasztalat minél hatékonyabban integrálódjon az oktatási rendszerbe, az érintett piaci szereplők és az oktatás képviselői közötti pedig partnerség és tudásmegosztás alakuljon ki.

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ és a Mesterséges Intelligencia Koalíció oktatás/tudatosítás munkacsoportjának együttműködése tehát rendkívül eredményesnek bizonyult, a két szervezet keresi a hosszú távú együttműködés lehetőségeit.

 

Szilágyi Ádám
a szerző a DPMK adatelemzési szakértője