Mikrovezérlő programozás, farmszimulátor, érintőképernyős terminálok – Sikeresen zárult a IV. Szakmák Éjszakája

Nagy sikerrel zajlott le 2019. április 12-én a legnagyobb hazai pályaorientációs rendezvény, a Szakmák Éjszakája. A 2016 óta már negyedik alkalommal megszervezett rendezvény a hagyományos pályaválasztási vásároktól elérően nem a képzést, hanem a szakmákat állítja középpontba, és interaktív programjaival a szokásosnál szélesebb közönséget céloz meg: a közvetlenül pályaválasztás előtt állók mellett az 5–7. osztályosokat, a középiskolás korosztályt és a felnőtteket is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) koordinálásában, a magyarországi szakképzési centrumok támogatásával zajló programsorozathoz az idén 161 település 476 intézménye csatlakozott, amelyek országszerte egy időben 4438 programot szerveztek meg.

A rendezvény egyik fontos tanulsága, hogy a már ismert informatikai területek (szoftverfejlesztő, műszaki informatikus, rendszerüzemeltető) mellett egyre több új, technológiai jártasságot igénylő szakmai jelenik meg (automatikai technikus, CAD-CAM informatikus, digitális műszaki rajzoló, infokommunikációs hálózatépítő, mechatronikai technikus), sőt a technológiákban való képzettség lassan elengedhetetlen lesz a legtöbb hagyományos szakma esetében is.

A Szakmák Éjszakája rendezvénysorozatának résztvevői az üzemlátogatások, szakmakipróbáló és interaktív programok során sokszor egészen „testközelből” tapasztalhatták meg, hogy napjainkban az ipar, a gazdaság, sőt a mezőgazdaság is megköveteli a megfelelő digitális készségek meglétét a munkaerőpiac bármely területén elhelyezkedőktől, így különösen fontos, hogy ezek kompetenciák már a szakmai képzésben is hangsúlyosan megjelenjenek.

Több intézmény a Szakmák Éjszakáját megelőző napokban részt vett a Digitális Témahéten is, melynek részeként a program utolsó éjszakáján a szakmák mellett a Témahéten megvalósított digitális projekteket is bemutatták.