A kormány elfogadta a digitáliskompetencia-keretrendszer fejlesztéséről és bevezetéséről szóló minisztériumi előterjesztést

A digitális gazdaságnak digitálisan felkészült munkavállalókra van szüksége, ennek elősegítése érdekében a kormány elfogadta a digitáliskompetencia-keretrendszer fejlesztéséről és bevezetéséről szóló minisztériumi előterjesztést – mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a témában tartott sajtótájékoztatón, 2019. június 17-én Budapesten.

A megfelelő szintű digitális jártasság az élet minden területén elengedhetetlen, szükséges egyebek mellett a munkakereséshez, a munkavégzéshez, a tanuláshoz, az online vásárláshoz, egészségügyi adatok kezeléséhez, elektronikus ügyintézéshez és a közösségi társadalmi tevékenységekhez. A helyettes államtitkár kiemelte: a kormányrendelet elfogadása lehetővé teszi, hogy az európai uniós rendszerek mintájára Magyarországon is elkészüljön és bevezetésre kerüljön az a digitáliskompetencia-keretrendszer (DigKomp), amely átláthatóvá, követhetővé, mérhetővé teszi az állampolgárok digitáliskompetencia-szintjeit. Erre a keretrendszerre építve határozzák majd meg a különböző szakmákhoz, munkakörökhöz szükséges digitális kompetenciákat, így a munkavállaló láthatja, hogy milyen képzés szükséges számára egy adott munkakör betöltéséhez.

A helyettes államtitkár elmondta: a kormány több programmal is támogatta a digitális ismeretek terjedését Magyarországon (digitális élményközpontok létrehozásával, digitális alkotó műhelyek indításával a szakképzésben, digitális jóléti pontok működtetésével országszerte), emellett minden ágazat elkészíti a saját területére vonatkozó digitális stratégiáját.

Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: az európai polgárok 40%-a egyáltalán nem rendelkezik vagy nem rendelkezik megfelelő szintű digitális készségekkel. A digitális készségekkel nem rendelkező emberek 42%-a pedig munkanélküli.

A készülő digitáliskompetencia-keretrendszer az állampolgárok számára öt fő terülen – az információ- és adatmenedzsment, a kommunikáció és együttműködés, a digitális tartalmak létrehozása, a biztonság és a problémamegoldás területére lebontva – tartalmazza majd 21 kompetencia részletes leírását a különböző jártassági szinteken.

A digitáliskompetencia-keretrendszer kialakításával elindított folyamat nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország elérje a kormányzat által kitűzött célt, és 2030-ra a digitálisan legfeljebb államok közé tartozzon az Európai Unióban – mondta Horváth Ádám.

A kormányhatározat szövege letölthető.

A koncepciót megalapozó dokumentum is elérhető.

Forrás: MTI

Fotók, ábrák: DPMK