Magyar eredmények a WRO Friendship Invitational 2019 versenyen

2019. augusztus 1. és 4. közt zajlott a dániai Aarhusben a WRO meghívásos versenye. A tavalyi évben a Fülöp-szigeteken első alkalommal megrendezett WRO Friendship Invitational nagy sikert aratott, ami a verseny újraszervezésére ösztönözte a dán nemzeti versenyt koordináló eSkillst. A versenyen résztvevő csapatok a WRO nemzeti döntőin kerültek kiválasztásra.

A dániai versenyen 33 országból közel 150 csapat mérte össze tudását Regular és Open kategóriában az egyes korosztályokban. A magyar csapatok a következő eredményekkel zárták a versenyt:

Open Elementary (-12 év): 1. hely – Robotkutya (SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szeged)
Open Junior (13-15 év): 3. hely – Kiskutya (Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét)
Open Senior (16-19 év): 2. hely – FRT Második MLet (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest)

Regular WeDo (-10 év): 1. hely – WEDOstorms (Andreetti Károly Általános Iskola, Sóskút)
Regular Elementary (-12 év): 8. hely – Csillámpóni (Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Oroszlány)
Regular Junior (13-15 év): 7. hely – HTRoboTeam (Homoktövis Általános Iskola és Robotika és Tudás Alapítvány, Budapest)
Regular Senior (16-19 év): 4. hely – Vörösfenyő (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola)

A World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi robotépítési és programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakmák választására. A versenyen 6–25 év közötti fiatalok vehetnek részt 4 kategóriában (Regular, Open, Football, Advanced Robotics Challenge) és 6 korosztályban.

A robotika és kódolás napjainkra egyre több európai iskola tantervében van jelen – önálló tantárgyként vagy más tantárgyakkal együtt – az oktatás teljes időtartama alatt. A kódolás az algoritmikus gondolkodás kialakítása mellett olyan kompetenciák fejlesztésére is lehetőséget nyújt, mint például a problémamegoldás, a logikus gondolkodás, az ismeretszerző készség, a kreativitás és innováció, valamint az együttműködés és kezdeményezőképesség.

Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája kiemelt célként kezeli a kódolás, algoritmizálás beépítését az oktatásba, melyet az is jól jelez, hogy az oktatásért felelős miniszter által meghirdetett és támogatott tanulmányi versenyek közé az utóbbi években két nemzetközi robotversenyt – köztük a WRO-t is – beemeltek. Részben ennek a támogatásnak is köszönhető, hogy a 2019. évi World Robot OlympiadTM (WROTM) világdöntőjét – első európai városként – Győr városa fogja megrendezni 2019. november 8. és 10. között.

A WRO 2019-es versenyszezonjában a magyar csapatok az Edutus Egyetem szervezésében zajló 10 regionális fordulón,  4 kategóriában és 6 korosztályban mérhették össze tudásukat, és kvalifikálhatták magukat a július 10-11-én megtartott tatabányai nemzeti döntőre. A legjobban teljesítő csapatok a novemberi győri világdöntőn képviselhetik Magyarországot.

A dániai WRO Friendship Invitational 2019 versenyen részt vett csapatoknak és felkészítő tanáraiknak ezúton is gratulálunk!

 A DPMK honlapján folyamatosan hírt adunk a győri világdöntő eseményeiről is.