A Digitális Jólét Program is bemutatkozott az OMÉK-en

Szeptember 26. és 29. között a HUNGEXPO területén került megrendezésre a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), melynek „Interaktív élménygazdaság – a jövő gazdálkodói” pavilonrészén a Digitális Jólét Program (DJP) is bemutatkozott.

A DJP divíziói, a Digitális Gyermekvédelmi Divízió, valamint a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ három korosztály – alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok – számára mutatott be a programozás alapjaiba bevezető, interaktív, játékos eszközöket, módszereket a kiállítás első napján.

A standra látogatók emellett megismerkedhetnek a DJP által jegyzett kormánystratégiákkal: Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája, valamint a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia mellett az idén augusztusban elfogadott Digitális Agrár Stratégiával (DAS) is. Utóbbi célja az agrárium automatizációjának elősegítése, adatbázisok építése és az adatok felhasználásán alapuló, „smart gazdaságok” kialakítása, automatikus beavatkozásokat és döntéseket támogató alkalmazások fejlesztése, illetve a jelenleg szigetszerűen működő fejlesztések összekapcsolása, valamint a jógyakorlatok bemutatása, terjesztése. A precíziós gazdálkodásra való fokozatos áttérésnek egyik elengedhetetlen feltétele a mezőgazdasági termelők digitális kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztése, amely lehetővé teszi a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazását.

A már működő vállalkozások számára indított felnőttképzési programok (pl. Digitális Agrár Akadémia) mellett alapvető fontosságú a mezőgazdasági szakképzés és felsőoktatás digitalizációja és a technológiával támogatott módszerek beépítése az agrároktatásba annak érdekében, hogy már a képzésből kilépők is megfelelő digitális kompetenciával rendelkezzenek. Ezt a célt szolgálja majd többek között az Okos Gazda Program is, amely a digitális agrárgazdálkodással kapcsolatos ismereteket illeszti  be a mezőgazdasági szakképzés tananyagába, emellett biztosítja a megfelelő eszközöket, az oktatók képzését, valamint szakmai partnerek bevonását.

Az ágazat digitalizációja révén 4 év alatt 300 Mrd Ft-tal növekedhet a mezőgazdaság teljesítménye.