Csatlakozz a 2019-es Code Weekhez, és keltsd életre az ötleteidet!

2019. október 5. és 20. között hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Kódolás Hete, azaz a Code Week. Az uniós kezdeményezés egy önkéntesek által működtetett, alulról szerveződő, szemléletformáló kampány, melynek célja, hogy minél több diák ismerkedjen meg a kódolás, programozás alapjaival vagy jusson el még magasabb szintre. A 2013-ban 26 tagország részvételével elindult program mára a világ legnagyobb, a programozást és az algoritmikus gondolkodást népszerűsítő eseményévé vált, amelynek Magyarország immár 5 éve aktív résztvevője.

Az algoritmikus gondolkodásra való képesség, a kódolás, a programozás egyre fontosabb része a 21. századi ember digitális kompetenciájának, és mind szélesebb körben válik valamilyen formában az iskolai oktatás részévé. Nem feltétlenül azért, hogy mindenkiből programozó vagy fejlesztő legyen, hanem hogy megérthessük a mindennapjainkat meghatározó technológiák működését, és hatékonyan, kreatív módon tudjuk alkalmazni vagy akár saját igényeink szerint alakítani azokat. És azért is, mert a jövő munkaerőpiacán ezek a készségek egyre inkább nélkülözhetetlenek lesznek.

Az Európai Unió által meghirdetett Code Week (Kódolás Hete) keretében olyan események szervezése a cél – legyen a témájuk akár a robotika, a 3D-nyomtatás, a kiterjesztett valóság, a mesterséges intelligencia, weboldal-, szoftver- vagy mobilalkalmazás-fejlesztés –, amelyek közelebb viszik a célközönséget a kódolás világához. A 2013-ban 26 tagország részvételével elindult kezdeményezés mára a világ legnagyobb, a programozást és az algoritmikus gondolkodást népszerűsítő eseményévé vált, amelynek Magyarország immár 5 éve aktív résztvevője. Az eseménysorozat hazai szakmai koordinációját a Digitális Jólét Nonprofit Kft. divíziójaként működő Digitális Pedagógiai Módszertani Központ látja el.

Magyarország számára kormányzati prioritás a digitális kompetencia fejlesztésének ösztönzése, valamint az informatikai szakmák megismertetése, népszerűsítése a diákok körében. Az algoritmikus gondolkodás fejlesztését, illetve az ehhez kapcsolódó programok támogatását Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája is kiemelten jeleníti meg, konkrét intézkedéseket is javasolva a célok megvalósításához.

A Code Weekre 2018-ban 2,74 millióan regisztráltak, új rekordot állítva fel ezzel a program történetében. A tavalyi év során – a nyugat-balkáni országokkal együtt – az európai iskoláknak több mint 10%-a vett részt a tavalyi kezdeményezésben, összesen 43 657 programot szervezve a programhét során.

Az idei évben a Code Week október 5. és 20. közt kerül megrendezésre, de a résztvevők már év eleje óta regisztrálhatnak, és bejelölhetik eseményeiket a EU Code Week map oldalon. A regisztrált országok és események számát tekintve már most látszik, hogy a 2019-es év újabb rekordot állít majd fel a program történetében.

Code Week eseményt bárki szervezhet: iskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok, élményközpontok is meghirdethetnek a kódoláshoz kapcsolódó programokat. Ilyen regisztrált esemény lehet egy verseny, vetélkedő vagy a tágabb közösségnek szóló népszerűsítő vagy foglalkoztató program is (az órarendben szereplő tanóra azonban nem!), vagy akár különféle cégek által meghirdetett bemutatók, programozással összefüggő szakmákat népszerűsítő előadások, látogatások.

A többnyelvű codeweek.eu oldal számtalan segédletet, eszközt, oktatóvideót és egyéb forrásokat kínál azok számára, akik szeretnének érdekes eseményeket szervezni, de még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal a kódolás terén. 2019-ben a szervezők új oktatási segédanyagokkal, óravázlatokkal és a felkészülési időszakban meghirdetett online képzésekkel bővítették a résztvevők támogatását.

A Code Weeken évről évre egyre több magyar iskola, tanuló, pedagógus vesz részt: a tavalyi rekord részvételt (815 esemény) már most, a program felénél sikerült meghaladni. Emellett mind több szervezet és cég kapcsolódik be támogatóként különböző pályázati díjak felajánlásával, ösztönözve ezzel az iskolák minél magasabb arányú részvételét.

A Digitális Jólét Nkft. számára fontos, hogy az oktatás digitalizációját támogató hazai kezdeményezéseknek élére álljon, támogassa és bátorítsa a pedagógiai innovációt, az iskolák aktivitását, és ezzel támogassa a tanulók, tanárok digitális kompetenciájának fejlesztését. Az idei Code Week programhoz kapcsolódóan a Digitális Jólét Nkft. 600.000 Ft értékben támogatja a Code Week fődíjait, illetve ajánl fel különdíjat a résztvevő magyar iskolák számára.

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) két Code Week nagykövettel a munkatársai között, a program elkötelezett magyarországi támogatója. Komoly szerepet vállal a szervezésben, segítséget nyújt az intézményeknek és a pedagógusoknak, illetve szakmai előadásokkal, webináriumokkal is támogatja a felkészülést.

A webináriumok megtekinthetők a Code Week Hungary Youtube-csatornáján.

A DPMK emellett – támogató cégek, szervezetek segítségével – több pályázatot is kiírt a Code Week események szervezői számára, melyek részletei a következő linkeken érhetők el:

2019 Code Week pályázat

Kódséta a méhek országában

Pályázat digitális alkotóműhellyel rendelkező iskolák számára

 

További információk a Code Weekkel kapcsolatban:

A DPMK honlapjának Code Week aloldala

Hogyan szervezzünk Code Week eseményt?

Eszközök Code Week eseményt szervezőknek

A Facebookon elérhető a magyarországi Code Week nagykövetek által szerkesztett hivatalos magyar oldal az EU Code Week Magyarország.

A Twitteren elérhető a magyarországi Code Week nagykövetek csatornája is

A Code Week magyarországi koordinátorait a codeweek@dpmk.hu címen kereshetik kérdéseikkel, javaslataikkal.