Több mint ezer regisztrált esemény a Kódolás Hetén!

Elképesztő tempót diktálnak a Code Week hazai résztvevői: a napokban sikerült átlépni az ezres határt a regisztrált kódolási események számával. Az eredményhez a nemzetközi Code Week szervezet is gratulált Magyarországnak. Még nem késő csatlakozni a kezdeményezéshez: a résztvevőknek október 20-ig van lehetőségük arra, hogy eseményeket regisztráljanak, a hónap végéig pedig arra, hogy programjaikkal pályázzanak az értékes díjakra.

Jóllehet a programsorozat csak október 20-án zárul, már most kijelenthető: szintet léptek a hazai közösségek, hiszen már eddig több mint 1000 eseményt sikerült megvalósítani az idei Kódolás Hetén. Magyarország öt éve kapcsolódott be a kezdeményezésbe, és még soha nem regisztráltak ennyi rendezvényt a közreműködők. Idén egyébként kifejezetten erős a mezőny: szinte biztos, hogy megdől minden részvételi rekord. A Code Week honlapján nyomon követhető Eredménytábla szerint Magyarország egyelőre a 12. helyen áll az egy főre jutó regisztrált események versenyében. Ha azonban csupán az események számát nézzük, és nem arányosítjuk azt az ország lakosságához, akkor jelenleg az előkelő 6. helyet foglaljuk el a nemzetközi összesítésben.

Code Week-eseményt bárki szervezhet: iskolák, felsőoktatási intézmények, múzeumok, élményközpontok, illetve cégek is – a program kezdete óta mégis többnyire oktatási intézmények vettek részt a kezdeményezésben. Jó hír – és előrelépés a korábbi évek gyakorlatához képest –, hogy az utóbbi két évben a Digitális Jólét Pontok is egyre aktívabban vannak jelen saját szervezésű programokkal szerte az országban. A Digitális Jólét Pontok a korábbi E-Magyarország pontok továbbfejlesztésével létrejött, elsősorban könyvtárakban, művelődési házakban kialakított közösségi terek, melyek célja a lakosság digitális kompetenciájának fejlesztése. A Kódolás Hetébe való bekapcsolódásuk nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy szélesebb társadalmi rétegek is lehetőséget kapjanak nemcsak a technológiahasználat készségszintű elsajátítására és a digitalizáció nyújtotta lehetőségek kihasználására, hanem az algoritmikus gondolkodás képességének fejlesztésére is.

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) – a Digitális Jólét Nonprofit Kft. divíziójaként – a Code Week elkötelezett magyarországi támogatója. Komoly szerepet vállal a szervezésben, segítséget nyújt az intézményeknek a felkészülésben, a minél aktívabb részvételt pedig pályázatok kiírásával is támogatja.

2019 Code Week pályázat

Kódséta a méhek országában

Pályázat digitális alkotóműhellyel rendelkező iskolák számára

Újabb különdíj-felajánlás a Code Week pályázathoz kapcsolódóan

 

További információk a Code Weekkel kapcsolatban:

A DPMK honlapjának Code Week aloldala

A Facebookon elérhető a magyarországi Code Week nagykövetek által szerkesztett hivatalos magyar oldal az EU Code Week Magyarország.

A Twitteren elérhető a magyarországi Code Week nagykövetek csatornája is.

A Code Week magyarországi koordinátorait a codeweek@dpmk.hu címen kereshetik kérdéseikkel, javaslataikkal.