Hazai és nemzetközi rekordot is döntött idén a kódolást népszerűsítő Code Week

2019. október 5. és 20. között hetedik alkalommal került megrendezésre a Code Week, amelynek Magyarország immár ötödik éve elkötelezett résztvevője. A programban idén több mint ezer eseménnyel szerepeltek hazai iskolák és egyéb szervezetek. Az idei eredményhez a nemzetközi Code Week szervezet is gratulált Magyarországnak.

A kódolás, programozás ma már az európai tagállamok több mint felében külön tantárgy. Egyre fontosabb szerepét az oktatásban az indokolja, hogy az algoritmizálás, programozás képessége egyre szélesebb körben elvárt a munkaerőpiacon. Ma már nemcsak a programozóknak, szoftverfejlesztőknek van szüksége a kódolásra, hanem – igaz, hogy lényegesen egyszerűbb formában – szinte mindenkinek. A pék programozható kemencéje, az autóbuszvezető által irányított utastájékoztató rendszer, a ruházati boltvezető heti rendelésének feladása, mind-mind algoritmusok által vezérelt, digitális rendszerek, amelyek működéséhez legalább felhasználói szinten érteni kell a hatékony munkavégzéshez.

A Code Week keretében olyan események szervezése volt a cél, amelyek szórakoztató és játékos módon mutatják meg, hogy a programozás az élet minden területén jelen van, és mindenki számára elérhető.

A 2013-ban az EU 26 tagországának kezdeményezésével elindult program ma már a világ minden tájáról vonzza a résztvevőket. 2018-ban 2,74 millióan regisztráltak, új rekordot állítva fel ezzel az Európai Bizottság által szervezett program történetében. A nyugat-balkáni országokkal együtt az európai iskoláknak több mint 10%-a vett részt a tavalyi kezdeményezésben, összesen 43 657 programot szervezve a programhét során.

A világszerte megvalósított több mint 66000 aktivitással idén új rekord született, melyhez Mariya Gabriel, az EU digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa, videoüzenetben gratulált minden résztvevőnek.

Magyarországon több mint 1260 programot regisztráltak, amellyel hazánk a tizenharmadik a ranglistán, megdöntve a tavalyi eredményt. Az új rekord megszületését segítette, hogy idén elindult a könyvtárak és a Digitális Jólét Program Pontok részvétele is a Code Weeken.

Code Week eseményt bárki szervezhetett: iskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok, élményközpontok is meghirdettek a kódoláshoz kapcsolódó programokat. Ilyen regisztrált esemény lehetett egy verseny, vetélkedő, a tágabb közösségnek szóló népszerűsítő vagy foglalkoztató program is, vagy akár különféle cégek által meghirdetett bemutatók, programozással összefüggő szakmákat népszerűsítő előadások, látogatások.

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ több pályázatot is kiírt a magyarországi iskolák számára, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. pedig a fődíjak szponzorálásával, valamint értékes különdíjak felajánlásával ösztönözte a pályázókat arra, hogy minél több kódolási eseményt szervezzenek.

Az október végéig benyújtható pályázatokról bővebb információ az alábbi linken érhető el:

Csatlakozz a 2019-es Code Weekhez és keltsd életre az ötleteidet!

A kódolás hozzátartozik a XXI. századi ember digitális kompetenciájához, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Digitális Témahetet (DTH) koordináló Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) fontosnak tartja mind a DTH, mind pedig a Code Week hazai szervezésének támogatását és népszerűsítését. A Digitális Jólét Program divíziója idén is segítséget nyújtott az intézményeknek és a pedagógusoknak, illetve – a korábbi évekhez hasonlóan – webináriumokkal támogatta a felkészülést.

További információk:
codeweek.eu
www.dpmk.hu/codeweek
https://www.facebook.com/eucodeweekmagyarorszag/

A témához kapcsolódó ITM sajtóközlemény ezen a linken érhető el.
Az Európai Bizottság honlapján megjelentetett hivatalos közlemény az alábbi linken olvasható:
EU Code Week 2019 reaches all-time high with more than 66 000 activities

A Code Week magyarországi koordinációját az EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelés és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása c. kiemelt projekt keretében a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ látja el, az eseményt az EMMI és az ITM támogatja.