Két magyar ötödik hely a World Robot Olympiadon

November 8. és 10. között Győrben zajlott a World Robot Olympiad (WRO) robotépítési és programozási verseny 16. világdöntője. Hazánk az európai országok közül elsőként nyerte el a rendezés jogát. A döntőben Magyarországot képviselő 6 csapat közül kettő is ötödik helyezést ért el Open Senior, illetve Advanced Robotics Challenge kategóriában.

A világdöntőre 74 országából mintegy 1200 8-25 év közötti fiatal érkezett Győrbe, ahol az Olimpiai Sportpark adott otthont a háromnapos rendezvénynek. A WRO célja, hogy népszerűsítse az informatikát, a műszaki és természettudományokat az általános- és középiskolai diákok körében, és ösztönözze őket a mérnöki, tervezői, informatikai szakmák választására.

A WRO a robotika, a programozás és a csoportmunka terén egyaránt magasszintű készségeket vár el a résztvevő diákoktól, ugyanakkor azt is jól példázza, hogy a digitális kompetencia az élet minden területén egyre inkább nélkülözhetetlen. A versenyzőknek az Open kategóriában például a városi élet, a közlekedés, illetve a tanítás-tanulás kapcsán kellett a mindennapi tevékenységeket segítő robotokat, automatizált megoldásokat fejlesztetniük és bemutatniuk. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ kiemelten foglalkozik a WRO-val és a hasonló versenyekkel, amelyek remek lehetőséget nyújtanak a diákok számára, hogy kreativitásukat, innovatív képességeiket kihasználva, újszerű megközelítésekkel akár már a legfiatalabb korosztályokban kiemelkedő teljesítményeket érjenek el.

Az eseményt megnyitó Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében kiemelte, mennyire fontos a jövő generációjának informatikai és tudományos oktatása, hiszen olyan szakmákra kell felkészíteni a jövő szakembereit, amelyek ma még nem is léteznek.

A versenyen résztvevők hat korosztályban és négy kategóriában mérik össze tudásukat. A Regular kategóriában előre megadott versenypályán kell meghatározott feladatot teljesítve végigmenniük a robotoknak. Az Open kategóriában minden évben más-más téma – idén a smart city, vagyis okos város – mentén kell a robotoknak különféle feladatokat végrehajtaniuk. A Football kategóriában robotok mérkőznek egymással, az ARC – Advanced Robotics Challenge – kategóriában pedig már nem legóból, hanem fémelemekből összeállított robotot kell programozni.

Ezekben a kategóriákban összesen hat magyar csapat versenyzett, melyek közül a Második emelet az Open Senior kategóriában, a B-iThunterz pedig az Advanced Robotics Challenge kategóriában ért el ötödik helyezést.

A döntőbe jutott 6 magyar csapat az alábbi eredményekkel zárta a versenyt:

Open Senior (16-19 évesek): FRT Második MLet: 5. hely
Advanced Robotics Challenge (17-25 évesek): B-iThunterz: 5. hely
Football (10-19 évesek): Scoregasm: 16-ba jutott
Regular Senior (16-19 évesek): Vörösfenyő: 17. hely
Regular Junior (13-15 évesek): HTRoboTeam: 31. hely
Regular Elementary (12 év alattiak): Csillámpóni: 71. hely

A résztvevőknek és felkészítőiknek ezúton is gratulálunk!

2020-ban Montreal rendezi majd a világbajnokságot, így a verseny záróeseményén Magyarország Kanadának adta át a WRO hivatalos zászlaját.

Részletes beszámolót a versenyről a hazai szervező honlapján itt olvashat, az eredmények pedig ide kattintva érhetők el.

Fotók, beszámolók az eseményről, videointerjúk a magyar csapatokkal a WRO Hungary Facebook-oldalán.