A jövő iskolája – First Lego League robotdöntő az AKG-ban

Családi innovációs kiállítással egybekötve zajlott le a First Lego League regionális döntője 2020. január 11-én az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban. A versenyen a főváros legtehetségesebb ifjúsági robotépítői és robotprogramozói mérték össze erejüket, a párhuzamosan zajló kiállításon pedig tíz éven aluli gyerekcsoportok mutatták be okosváros projektjeiket és robotjaikat.

A rendezvényre látogató érdeklődők a helyszínen kipróbálhatták napjaink legújabb és legmodernebb társasjátékait, kiállítás keretében találkozhattak a hazai LEGO közösség több jelentős képviselőjével, a fiatalok pedig hazai innovációs műhelyek ingyenes workshopjain kóstolhattak bele a programozásba és a robotvezérlésbe. A rendezvény főtámogatója és szakmai partnere Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége, az EPAM.

Az FLL robotdöntő zsűrijének Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ divízióvezetője is tagja volt. Mint kiemelte, Magyarország egyik legnagyobb robotikai versenyének rendezvényén a szülők is legalább annyira elkötelezett résztvevők voltak, mint maguk a versenyző gyerekek. Ebből is látni, hogy a társadalom jelentős része: szülők, vállalatok, pedagógusok kezdik felfedezni a robotika és a programozás oktatásban betöltött szerepét. Egyre több ember számára válik egyértelművé, hogy robotika, programozás nélkül ma már nincs munkahely, és hogy azok a készségek, amelyeket egy ilyen FLL-verseny fejleszt – az algoritmikus gondolkodás, a csapatmunka, a prezentáció vagy az, hogy hogyan találjunk közösen megoldást olyan problémákra, amilyenekkel korábban még soha nem találkoztunk –, válnak azokká az alapkészségekké, amelyekre az oktatásnak is helyeznie kell a fókuszt.

A budapesti regionális forduló első helyét a Homoktövis Általános Iskola HTRoboTeam csapata szerezte meg, míg a második  helyen a szintén Homoktövises gyökerekkel rendelkező TövisASAP jutott tovább. Harmadik helyen a Megyeri úti Általános Iskola „Megyeri RobotcSAPat”-a végzett.

A helyezetteknek, a résztvevő versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak ezúton is gratulálunk.

A versenyről bővebb beszámolókat és Live Stream közvetítést találnak a helloworldonline.hu oldalon.