Code Week események szervezőinek – Indul a Deep Dive virtuális szabadegyetem!

2019. október 5. és 20. között hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Programozás Hete, azaz az EU Code Week. A kezdeményezés egy önkéntesek által működtetett, alulról szerveződő, szemléletformáló kampány, melynek célja, hogy minél több diák ismerkedjen meg a programozás, kódolás alapjaival – vagy jusson el még magasabb szintre. Az idei évben a szervezők még több oktatási segédanyaggal, óravázlatokkal és online képzésekkel támogatják az intézmények csatlakozását. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ webinárium-sorozattal segíti a felkészülést azok számára, akik szeretnének programozási eseményt szervezni az európai programhét keretében.

A European Schoolnet Academy az idei évben már több olyan ingyenes kurzust (Massive Open Online Course [MOOC]) szervezett, amely az európai programozási hét népszerűsítését szolgálja és támogatja azokat a tanárokat, akik – függetlenül az általuk oktatott szaktárgytól – integrálni szeretnék a számítógépes gondolkodást és a programozást a tanítási gyakorlatukba. Az ingyenesen hozzáférhető online kurzusok segítenek elsajátítani azokat az alapvető készségeket, amelyek birtokában az érdeklődők magabiztosabban vehetnek részt a programhét eseményeiben.

A szeptember 16-án induló EU Code Week – Deep Dive MOOC alapvetően a korábban lezajlott „Icebreaker” kurzusra épül, azonban azok is elvégezhetik, akik nem ismerik az előzményeket, sőt a program elvégzése tulajdonképpen semmiféle programozási előismeretet nem igényel. A kurzus a Scratch, az alkalmazásfejlesztés, a bütykölés, a kivitelezés és a robotika területét érintő, számos, tantermi keretek között végezhető tevékenységre és erőforrásra tesz javaslatot.

A Code Weekről:

A 2013-ban 26 tagország kezdeményezésével elindult EU Code Week ma már a világ minden tájáról vonzza a résztvevőket. 2018-ban 2,74 millióan regisztráltak, új rekordot állítva fel ezzel az Európai Bizottság által szervezett program történetében. A nyugat-balkáni országokkal együtt az európai iskoláknak több mint 10%-a vett részt a tavalyi kezdeményezésben, összesen 43 657 programot szervezve a programhét során.

Az idei évben a Code Week programhét október 5. és 20. közt kerül megrendezésre. A szervezők már év eleje óta regisztrálhatnak, és bejelölhetik eseményeiket a EU Code Week map oldalon.

Code Week eseményt bárki szervezhet: iskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok, élményközpontok is meghirdethetnek a kódoláshoz kapcsolódó programokat. Ilyen regisztrált esemény lehet egy verseny, vetélkedő vagy a tágabb közösségnek szóló népszerűsítő vagy foglalkoztató program is (az órarendben szereplő tanóra azonban nem tekinthető Code Week eseménynek), vagy akár különféle cégek által meghirdetett bemutatók, programozással összefüggő szakmákat népszerűsítő előadások, látogatások.

A többnyelvű codeweek.eu oldal számtalan segédletet, eszközt, oktatóvideót és egyéb forrásokat kínál azok számára, akik szeretnének érdekes eseményeket szervezni, de még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal a kódolás terén. 2019-ben a szervezők új oktatási segédanyagokkal, óravázlatokkal és a felkészülési időszakban meghirdetett online képzésekkel bővítették a résztvevők támogatását.

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) a program elkötelezett magyarországi támogatója. Komoly szerepet vállal a szervezésben, segítséget nyújt az intézményeknek és a pedagógusoknak, illetve szakmai előadásokkal és webináriumokkal is támogatja a felkészülést és az események megszervezését.

Az első webináriumra dr. Főző Attila László (a DPMK senior digitális fejlesztője, Code-Week nagykövet) szervezésében 2019. szeptember 19-én kedden 19.00 órától kerül sor. Az esemény tanítók és bármely szakos tanárok számára mutatja be az idei Code Week újdonságait és ad hasznos ötleteket programozási események megszervezéséhez.

Jelentkezés: https://tinyurl.com/cwhu2019

A további tervezett programokról folyamatos tájékoztatást adunk a dpmk.hu Hírek rovatában, valamint a Code Week Facebook oldalán is!