Linkgyűjtemények – A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ módszertani ajánlásai digitális munkarend idején

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ néhány olyan linkgyűjteményt is létrehozott a Digitális Pedagógiai Tudásbázisában, amely a tanítási-tanulási folyamatok tervezéséhez, az alkalmazott módszerek és eszközök színesítéséhez nyújt ötleteket a pedagógusoknak. Az ajánlott tartalmak mind a digitális munkarendben, mind a jelenléti oktatásban hasznos segítséget nyújthatnak egy-egy téma feldolgozásához.

A linkgyűjtemény tantárgyankénti bontásban, azon belül témakörönként csoportosítva tartalmazza azokat az internetes hivatkozásokat, amelyek az adott témakör tanításában/tanulásában élményszerűbbé tehetik a pedagógusok, tanulók munkáját. A témák feldolgozásához ajánlott tartalomtípusok (például: filmek, archív filmek, animációk, szövegek, képek, feladatok, források, magyarázó videók, mesevideók, összefüggő tananyagrészek, kísérletleírások, kvízfeladatok) lehetővé teszik a sokrétű feldolgozást.

A tantárgyak, illetve a témakörök elnevezésében a NAT 2020 szerinti fogalmakat használtuk azokon az évfolyamokon is, amelyeknél még a korábbi tartalmi követelmények szerint folyik az oktatás.

A hivatkozott anyagok használatához a böngészőn, illetve az internetelérésen túl nem szükséges más eszköz, illetve a legtöbb esetben platformfüggetlenül, például tableten is használható.

A módszertani ötleteket kínáló linkgyűjtemény elérhetősége tantárgyanként és a javasolt évfolyamokra:

Tantárgy Évfolyamok Tantárgy Évfolyamok
Angol nyelv 4–12. Környezetismeret 3–4.
Biológia 7–10. Magyar nyelv és irodalom 5–12.
Digitális kultúra 3–11. Matematika 1–12.
Fizika 7–10. Német nyelv 4–12.
Földrajz 7–10. Természettudomány 5–6.
Kémia 7–10. Történelem 5–12.

Amennyiben további ötleteket szeretne felfedezni a digitális eszközökkel is támogatott pedagógiai megoldásokra, keresse fel a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ tudásbázisát, amely számos más területen is segítségére lehet.

Kérdezzen, és mi válaszolunk!

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ munkatársai digitális fogadóóra keretében vállalják azon egyedi, elsősorban a tanítási-tanulási folyamatban jelentkező digitális pedagógiai megoldásokra, pedagógiai módszertani alkalmazásokra, illetve azok tanulási folyamatba építésére vonatkozó kérdéseik megválaszolását, amelyekre a már közzétett írásokban csak kevéssé tudtak fókuszálni.

A tapasztalatok szerint az eszközhasználat során felmerülő kérdések zöme a felhasználásra kerülő eszközök paramétereiből és a felhasználási környezetből következik, így ezekben valószínűleg kisebb hatékonysággal tudunk támogatást nyújtani. Kérdéseikre akkor tudunk valóban támogató választ adni, ha a lehető legtöbb részletet megadnak a felmerült problémával kapcsolatosan. Sokat segíthet számunkra azon kísérletek leírása is, amelyek nem vezettek eredményre, hiszen ezáltal a szóban forgó megoldási alternatívát eleve ki tudjuk szűrni a javaslatainkból.

Kérdéseiket a szakmai_tamogatas@djnkft.hu e-mail címen tehetik fel!