Az óvodák is érdeklődnek a digitális pedagógiai jó gyakorlatok iránt

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ Őszi Pedagógiai Napok 2017 programjának kiemelt témái az idei évben az intézményfejlesztés, a pedagógiai innovációk és az eredményes tanulás voltak. A rendezvénysorozaton, amely egyidejűleg bázis intézmények bemutatkozására is lehetőséget adott, az óvodától középiskoláig terjedő pedagógiai munkafolyamatokban fellelhető jó gyakorlatokat tekinthettek meg az érdeklődő pedagógusok és szakemberek.

Ennek az eseménysorozatnak az egyik különleges helyszíne volt a Rákosmenti Csicsergő Óvoda. Az óvoda nevelőtestülete évek óta dolgozik azon, hogy szemléletmódját megújítva igyekezzen megfelelni a jövő elvárásainak, és a digitális technológiák integrálásával, korszerű eszközökkel frissítse az óvópedagógusok eszköztárát.

A Csicsergő óvoda két vegyes életkorú óvodai csoportjában IKT eszközökkel támogatott foglalkozást tekinthettek meg az érdeklődők. A jelen lévők nagy száma jelzi, hogy több óvoda nevelőtestülete tervezi IKT eszközök használatának bevezetését, és igyekeznek a már létező jó gyakorlatokat felkutatni és megismerni.

Ehhez a munkához nagyon jó szakmai segítséget kaphattak Nagy Ildikó Mária vezető szaktanácsadó (Oktatási Hivatal, Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ) „Projektszemléletű tanulás IKT eszközök alkalmazásával” című előadása révén, melyből az óvodai nevelés folyamatába illeszthető digitális pedagógiai jó gyakorlatokról, eszközökről, alkalmazásokról, a felelősségteljes és biztonságos internethasználatról, „netikettről”, illetve az óvodai digitális pedagógia alapkérdéseiről esett szó. Az előadás során a saferinternet.hu, a bibianeten.hu, a code.org, ill. a scratchjr.org oldalak, alkalmazások bemutatására is sor került.

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szakmailag támogatja az óvodai innovatív módszerek alkalmazását, és kezdeményezésekben részt vevő aktív óvodákat abban, hogy további eredményeket érjenek el a digitális pedagógia bevezetése terén.

 

Készült az EFOP-3.2.15–VEKOP-17-2017-00001 „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása” projekt keretében.