Digitális Témahét 2018

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésének köszönhetően, 2016-ban indult első alkalommal útjára a Digitális Témahét, azóta pedig minden tanévben, egyre nagyobb érdeklődés mellett kerül sor a digitális pedagógia legnagyobb hazai eseményére. Az esemény az államilag meghatározott tanév rendjében is szerepel.

Az idei tanévtől kezdődően három éven át a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) látja el a program szervezésének, szakmai támogatásának és koordinálásának feladatait.

A Digitális Témahét fő célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése és elterjesztése a köznevelésben. A programra jelentkező köznevelési intézmények azt vállalják, hogy – legalább egy napon, de akár egy héten keresztül is – valamilyen, az iskola képzési céljaihoz kötött, szabadon választott témát digitális pedagógiai eszközök segítségével egy mini projekt formájában dolgoznak fel a tanóráikon. Az informatikai eszközök használata azonban nem öncélúan, hanem a digitális kompetencia fejlesztése és a digitális pedagógiai módszerek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében történik.

Az immár harmadik alkalommal, 2018. április 9–13. között megszervezésre kerülő Digitális Témahét az idei tanévben kiemelt figyelmet fordít a médiatudatosságra, a digitális gyermekvédelemre és a közgyűjtemények digitális tartalmainak nevelésben, oktatásban történő megjelenítésére. A sikeres megvalósítás támogatása érdekében a felkészülési időszakban a DPMK webináriumokat, felkészítő workshopokat szervez, projektek megvalósításához kapcsolódó pályázatokat hirdet és szakmai támogatást is biztosít.

A Digitális Témahét programban résztvevő iskolák felkészülését a program honlapján megtalálható, kész minta-projektcsomagok és számos pedagógiai segédlet segíti, amelyeket a tanárok, diákok saját elképzeléseik szerint testre is szabhatnak. A honlapon ezen kívül elérhetők a Digitális Témahét partnerei – informatikai és telekommunikációs vállalatok, magánszemélyek, közgyűjtemények – által az iskolai csoportok számára felkínált ingyenes programok is.

A regisztrációt követően minden intézmény online kitűzőt kap, amelyet elhelyezhetnek az iskola honlapján, jelezve a szülők, valamint az iskola iránt érdeklődők számára, hogy az intézmény szemléletében felkészült a pedagógiai módszertanának megújítására, támogatva a digitális kompetencia fejlesztését, a digitális pedagógia elterjesztését. A regisztrált intézmények emellett felkerülnek a Digitális Témahét programtérképére.

Regisztráció, programtérkép, kidolgozott projektek és a partnerek kínálata: www.digitalistemahet.hu

 

Készült az EFOP-3.2.15–VEKOP-17-2017-00001 „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása” projekt keretében.