Projektjavaslatok, jó gyakorlatok, oktatóvideók – már elérhető a Digitális Témahét Ötlettára

2020. március 23-án, a megváltozott iskolai munkarend ellenére, idén is kezdetét vette a Digitális Témahét, amelyre a kivételes körülményekre tekintettel meghosszabbított határidővel, május 31-ig lehet pályázatokat benyújtani. A Digitális Témahét koordináló csapata Ötlettár c. kiadványával a projektek megvalósításában még kevésbé tapasztalt pedagógusoknak szeretné megkönnyíteni a programban való részvételt. A távtanulási környezetre átdolgozott javaslatok rövid összefoglalójából egyetlen kattintással elérhetők a jó gyakorlatok részletes leírásai, a feladatlapok, az értékelőlisták, továbbá a projektben használt alkalmazások megismerését segítő videók és webináriumok is.

A digitális munkarend március 16-ai bevezetésével a megszokott, hétköznapi oktató-nevelő munka helyét a digitális eszközökkel támogatott távtanítás vette át. Ez soha nem látott kihívások elé állította és állítja a köznevelés valamennyi szereplőjét, ugyanakkor számos lehetőséget is kínál. Így például azt, hogy a pedagógusok és a diákok megismerkedhetnek a digitális oktatás módszereivel és eszközrendszerével, és nagy jártasságot szerezhetnek annak hatékony gyakorlásában. A rendezvénysorozatot koordináló Digitális Pedagógiai Módszertani Központ a kivételes helyzetre tekintettel úgy döntött, hogy meghosszabbítja a jelentkezési határidőt, így egészen május 31-ig lehet csatlakozni a kezdeményezéshez és pályázatokat benyújtani. A jelenlegi helyzetben kifejezetten hasznos lehet az iskolai közösségek részvétele a Digitális Témahéten, hiszen a projektmódszertan alkalmazása segíti a pedagógusokat abban, hogy eredményes válaszokat adjanak a digitális munkarend során jelentkező kihívásokra.

 

Itt az Ötlettár

Annak érdekében, hogy a programhoz még nem csatlakozott vagy a megvalósítással kapcsolatban bizonytalanabb pedagógusok számára is megkönnyítsük a Digitális Témahéten való részvételt, a távtanítás során egyszerűen kivitelezhető projektötleteket gyűjtöttünk össze letölthető kiadványunkba.

Az Ötlettárban szerepel többek között a Digitális Témahét Tudásbázisából négy mintacsomag. A távtanulási környezetre átdolgozott javaslatok rövid összefoglalójából egyetlen kattintással elérhetők a jó gyakorlatok részletes leírásai, a feladatlapok, az értékelőlisták, továbbá a projektben használt alkalmazások megismerését segítő videók és webináriumok is. A gyűjteményben további kilenc, a mindennapi pedagógiai gyakorlat során könnyen hasznosítható projektötletet is helyet kapott. A projektötletek megvalósítását segíthetik az alábbi módszertani webináriumok:

Dr. Főző Attila László, Jánossy Zsolt (DPMK): A távtanítás módszertana a digitális munkarendben
Dr. Főző Attila László (DPMK): Digitális Témahét – online projektek a távtanításban
Timár Borbála (DGYS): Médiatudatosság projektek a Digitális Témahéten

A helyi projektek tervezésében és megvalósításában fontos szerep jut a Digitális Témahét tanári közösségének is (Digitális Témahét Tanári Fórum), amelyek tagjai ötleteik, módszereik, szakmai tapasztalataik megosztásával folyamatosan mentorálják egymást.

 

Pályázatok és díjak

Arra biztatunk minden pedagógust és intézményt, hogy csatlakozzon a Digitális Témahét programjához, és a távtanításban megvalósított projektjét röviden, egyszerűen összefoglalva május 31-ig jelentkezzen a meghirdetett pályázatok valamelyikére annak érdekében, hogy minél több kiváló pedagógiai módszert, ötletet díjazhassunk. A regisztráció a Digitális Témahét 2020 programjára egyúttal arra is lehetőséget teremt, hogy első kézből értesüljenek a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ digitális munkarendhez kapcsolódó legfrissebb hazai és nemzetközi ajánlásairól.

A digitális munkarendben megvalósuló projektötletek három kategóriában nyújthatók be: pedagóguspályázat, intézményi pályázat, illetve együttműködési különdíj. Mindhárom kategóriában nagy értékű, oktatásban használható digitális eszközvásárlást nyerhetnek a legjobbnak ítélt projektek. A jelentkező pedagógusok és intézmények számára szakmai partnereink is pályázatokat hirdettek, a nyerteseket értékes különdíjakkal jutalmazzák. A pályázati kategóriákról és a díjakról a Digitális Témahét oldalán is tájékozódhatnak.

 

A Falu projekttől a Tündérkertig

A különleges helyzet ellenére vagy talán éppen ezért, már 710 iskola regisztrált a Digitális Témahétre. Az intézmények, pedagógusok részben már megvalósították projektjüket, részben most szervezik meg azt, az intézmény online környezetében. Jó néhány iskolai közösségben tapasztalható rendkívüli aktivitás: ezen a felületen például pedagógusok osztják meg egymással azt, hogy milyen náluk a Digitális Témahét.

Tavaly minden addigi rekordot megdöntött a Digitális Témahét: több mint 3000 projekt és csaknem 1700 esemény valósult meg mintegy 140 ezer diák részvételével és közel 8 ezer pedagógus közreműködésével. A programhoz a 880 vidéki és a 134 budapesti intézményen kívül 29 határon túli iskola is csatlakozott. A kezdeményezés ezzel elérte a tanulók több mint 12%-át és a pedagógusok 8%-át, ami felülmúlt minden korábbi eredményt.

Az Ötlettár pdf formátumban az alábbi linken érhető el:

Digitális Témahét_ötlettár

 

További információk:

dpmk.hu
digitalistemahet.hu
Digitális Témahét Tanári Fórum
Digitális Témahét Facebook oldal
Digitális Témahét YouTube csatorna

A Digitális Témahét a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ koordinálásában, az EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001, A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelés és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása c. projekt keretében, valamint az EMMI támogatásával került megrendezésre.